DATA DODANIA: 09 grudnia 2025

Polskie stoisko narodowe na targach Food Africa Cairo 2025

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa po raz kolejny bierze udział w organizowanych od 10 lat w Kairze w Egipcie targach Food Africa Cairo. Tegoroczna edycja odbywa się w dniach 9-12 grudnia 2025 r. Targi konsekwentnie ugruntowują swoją pozycję najważniejszej imprezy wystawienniczej branży spożywczej w regionie Północnej Afryki i na całym kontynencie afrykańskim.

Stoisko zorganizowane przez KOWR zgromadziło w tym roku pod szyldem „Poland tastes good” 12 przedsiębiorców z sektora rolno-spożywczego. Polskie firmy promują w Egipcie proszki mleczne i inne produkty nabiałowe, mięso drobiowe, wołowe i wieprzowe, przetwory rybne, słodycze, przekąski, soki, nektary i musy owocowe, wody, napoje energetyczne i inne napoje bezalkoholowe, makarony, mąki i inne produkty zbożowe, sosy i keczupy, dania gotowe i półprodukty.

W uroczystym otwarciu targów 9 grudnia br. udział wziął Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Tomasz Ciodyk oraz Ambasador RP w Kairze Michał Murkociński. Polskie stoisko odwiedziła także egipska delegacja uczestnicząca w oficjalnym otwarciu Food Africa Cairo 2026.

W dniu poprzedzającym targi firmy miały możliwość wzięcia udziału w wizytach w kilku lokalnych sieciach handlowych (Metro, Kheir Zaman Market, Aswaq Al-Othaim, Carrefour) zorganizowanych przez KOWR we współpracy z miejscowym Zagranicznym Biurem Handlowym PAIH i Ambasadą RP w Kairze.

Podczas 4 dni targów na stoisku KOWR odbywają się pokazy kulinarne i degustacje polskich produktów, przybliżające gościom zwiedzającym stoisko polską kuchnię i tradycję kulinarną, dostosowaną do lokalnych uwarunkowań kulturowych.

Wydarzenie jest doskonałą okazją do nawiązywania kontaktów handlowych z kontrahentami z Egiptu, a także innych krajów Afryki i Bliskiego Wschodu. Pozwala na zwiększenie swojej widoczności i rozpoznawalności biznesowej w tym regionie.

W 2024 r. wyeksportowaliśmy do Egiptu produkty rolno-spożywcze o wartości 88 mln EUR. Egipcjanie kupowali w Polsce najczęściej: jabłka (37% wartości eksportu), produkty mleczne (12%), cukier (11%), przetwory zbożowo-mączne (7%), jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (6%), wyroby cukiernicze (4%), kawy i herbaty (4%).

 

Link do katalogu wystawców uczestniczących w Food Africa 2025 pod szyldem Poland tastes good:

https://www.polandtastesgood.pl/en/food-africa-2025-catalogue-of-polish-exhibitors-in-cairo/